Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

среда, 1 августа 2012 г.

КАК Я ВЕРНУЛАСЬ В ЛИВИЮ



Ранее, я уже публиковала здесь интервью "Московских новостей" с моей подругой Марией. Недавно, Маша вместе с детьми вернулась в Ливию к мужу. Они приехали всего лишь пару недель назад, но уже успели побывать не только в Триполи, но и в Бени Валиде. Ниже привожу ее рассказ о первых впечатлениях о постреволюционной Ливии.


PLEASE SCROLL DOWN FOR AN ENGLISH TRANSLATION

Как я вернулась в Ливию.

Я не была в Ливии уже полтора года. Как только началась революция, мне с детьми пришлось уехать, но муж-ливиец был здесь почти все это время, и вот наконец, мы собрались лететь обратно. Было решено прилететь в Тунис, несколько дней побыть там, а потом уже ехать в Ливию на машине. Визу в Тунис я получила буквально за полчаса, как только в посольстве узнали, что я собираюсь в Ливию. И уже в Тунисе, я убедилась, что к ливийцам относятся хорошо, всюду можно было увидеть ливийские флаги.

На границе нас особо не смотрели, у меня была виза, а у детей – ливийские паспорта, мы быстро проехали Рас Иждер, и поехали уже по Ливии. Я не раз раньше ездила этой дорогой, поэтому смотрела внимательно, что же изменилось? Зуара, Себрата – такие как и прежде, только всюду триколоры и надписи-граффити «17 февраля», «революция» и т.д.

В Завии конечно больше заметно было, дыры в стенах, местами, но в целом все выглядело куда лучше, чем я ожидала, и довольно аккуратно, муж объяснил, что дома ремонтируют, восстанавливают, и что сейчас действительно, все уже куда лучше, чем было.

Пока доехали до Триполи, я не заметила ничего необычного, все как всегда, раньше в Ливии. Оружия или людей с оружием не видела… за то время, что мы уже прожили в Триполи, ни разу не слышала выстрелов (мы здесь около двух недель). Сейчас Рамадан, и поэтому по утрам на улицах никого, а вот после заката (магриба), все выходят гулять… Мы тоже, ездили в центр Триполи, гуляли, ездили на море, купались. Народу много на улицах – как обычно в Рамадан. Цены в магазинах – такие же, как и до революции, особых каких-то изменений я не заметила.

Недавно муж получил новую квартиру, и до сих пор вода из под крана была соленой (но я привыкла, в Триполи везде так), для питья-чая, еды детям она не годилась… Буквально на днях нас подключили к пресной воде, чему я очень рада. Знаю, что и в других районах тоже дали пресную воду.

Читая раньше статьи о Ливии, я конечно им не верила, все-таки я верила тому, что рассказывали мне люди, которые здесь живут… но немного побаивалась, а вдруг правда – стреляют, хаос и все плохо? Но это оказалось не так. Мы уже не раз гуляли по Триполи, были в разных районах. Помню, как у нас, в России, много писали про бомбежки, и что Триполи "практически лежит в руинах". Но я не увидела ничего подобного, ни одного разрушенного здания! За исключением двух - военной базы, и резиденции Каддафи (Баб аль-Азизия). Там точно - мало что осталось. Остальное – в полном порядке, в принципе рядом с резиденцией Каддафи и не жил никто, я думаю, это понятно. Как сказал мне муж - посмотри, раньше тут была куча солдат и нельзя даже смотреть и показывать пальцем, не то чтобы достать фотоаппарат, а теперь все можно.

Отдельно хочу рассказать, как съездила в Бени Валид, где живут родители мужа. Перед самой поездкой попалась статья, что Бени Валид якобы блокирован, и туда нельзя ни въехать, ни выехать, муж только посмеялся. Но обстановка там неоднозначная, например, однажды я услышала выстрелы, это было где-то недалеко и продолжалось несколько минут.

Муж показал дом соседей – его сожгли каддафисты, за то, что соседи повесили триколор. Сейчас никто никого не трогает, но многие революционеры уехали жить в Триполи, а на домах не вешают никаких флагов, даже в центре города. На административных зданиях, флагов нет. Нет зеленых (как было одно время), но нет и триколора. Встречаются надписи «Муаммар и только», но куда чаще «93 год» (год когда Варфелла восстали против Каддафи) и «только Варфелла», «Варфелла лучше всех».

Создалось впечатление, что они хотят жить сами по себе, а что происходит в остальной Ливии – их мало касается. Но у родственников дома я чувствовала себя достаточно спокойно, например, брат мужа – из повстанцев, а его жена – за Каддафи, что не мешает мне с ней общаться. Мы знаем, что у нас разные мнения и не делаем из этого проблему. Но все же я рада, что мы живем именно в Триполи, хотя конечно, приезжать в Бени Валид будем обязательно.

В общем, Ливия встретила меня хорошо, и я поняла, здесь – мне лучше, чем в Москве, у нас отдельная квартира, я могу спокойно выйти на улицу и никто не косится на детей и не называет меня шахидкой, за то, что ношу платок.

31 июля 2012, Ливия, Триполи.

_____________________________________________________________



Recently, my friend Maryam had returned back from Russia to Libya together with her kids, where she finally reunited with her husband. They came only a couple of weeks ago, but already had a chance not only to see Tripoli, but visit Bani Walid as well. Below is her personal account with her first impressions of Libya after the revolution (translated from Russian).  


My Return to Libya

I haven’t been to Libya for a year and a half already. When the revolution started, I had to leave together with my kids. My husband, who is Libyan, stayed here almost the entire time. Finally, we decided to come back. We planned to fly through Tunisia, stay there for a couple of days, and then travel to Libya by car. I got my Tunisian visa in my passport in less than half an hour, once the embassy staff heard I’m going to Libya. Once in Tunisia, I saw that Libyans are treated very good there, you can see the Libyan flags everywhere.

They did not hold us at the border much, as I had a visa and both of my kids had Libyan passports. We quickly passed Ras Jdeir and found ourselves already driving through Libya. I had travelled by this road many times before. This time I observed very carefully, what had changed? Zwara, Sabrata – everything looked same as before, except for the independence flags and graffiti saying “February 17” and “Revolution”, etc everywhere.

It was certainly more noticeable in Zawia where you could see holes in some buildings. In general, though, everything looked much better than I expected. The buildings appeared to be pretty well kept – my husband told me that houses are being repaired and restored, that now everything does look much better than before.


On our way to Tripoli I did not notice anything unusual, everything was same as before in Libya. I did not see any weapons or men with weapons… Since we have arrived to Tripoli two weeks ago, I did not hear a single gunshot. It’s Ramadan now, and the streets are empty in the mornings, but they get pretty busy after the sunset (Maghreb) as everybody goes out for a stroll. We also went to downtown Tripoli and to the beach. Streets are crowded as usual when it’s Ramadan. As for the prices in stores, it’s pretty much the same as before the revolution, I haven’t noticed any drastic changes.

My husband bought a new apartment recently, and usually we only had salty water streaming from our taps (like everywhere in Tripoli, I have already got used to it). You can’t use this water for cooking or drinking. Just a few days ago, we finally got fresh (sweet) water in our tap! I also know that houses in other areas got hooked up to fresh water as well.

When I was reading various articles about Libya before, I did not believe everything that was said there of course. I would rather believe the people who live here. Yet, I was still a bit scared, what if everything the media says is true, what if there’s truly shooting everywhere, chaos and everything is bad? This appeared not to be so. We have already walked around in Tripoli many times, in different parts of the city. I remember how in Russia they wrote a lot about bombing, and how Tripoli is “almost lying in ruins”. Yet, I did not see anything of that sort, not one ruined building! Except for the two – a military base and Gaddafi’s compound (Bab al-Azizia). There’s anything hardly left there, that’s for sure. Everything else seems to be ok. Actually, no one really lived near Gaddafi’s compound, I think this is pretty clear. As my husband told me, “look, there were dozens of soldiers here before and you couldn’t even look or point a finger, taking out a camera to take pictures was out of the question, but now you can do all that”.

I would like to also share my experience of visiting Beni Walid, where my husband’s parents live. Right before our trip, I came across an article, that Bani Walid was apparently under seize, that no one was allowed to enter or exit the town. This article made my husband smile. However, the situation there is rather complicated. For example, I heard gunshots once somewhere very close, and it went on for a few minutes.

My husband showed me the house of our neighbours – it was burnt down by the Gaddafi loyalists because the neighbours had put out an independence flag. At present, nobody bothers one another there, but a lot of the local revolutionaries had moved to Tripoli. There are no flags on houses, even in the middle of the town. There are no flags on government buildings, no green flags (as was the case not long before), but no independence flags as well. Sometimes you can see “Muammar and that’s it” graffiti on the walls, but far more often “year 93” (a year when Warfella staged an uprising against Gaddafi) and “Only Warfella”, “Warfella is better than everybody else”.

It appears as if they want to lead their lives in isolation, and are not concerned with what’s going on in the rest of Libya. While we stayed at our relatives home, I felt safe. For example, my husband’s brother is a revolutionary, but his wife is a Gaddafi supporter. That, however, does not prevent me from talking to her. We know that we have different opinions, but we don’t make a big deal out of it. In general though, I am glad that we live in Tripoli, but we will certainly be visiting Beni Walid from time to time.

Overall, Libya has welcomed me with all its warmth and I have realized that I feel better here than in Moscow. We have our own apartment, I can go out freely without having people stare at my kids because of the colour of their skin or call me a “terrorist” because I wear a headscarf (hijab).

July 31, 2012 – Tripoli, Libya

2 comments:

Танцор комментирует...

Спасибо за рассказ!

Semen комментирует...

О, да ! Бани -Валид в Ливии - это центр спокойствия, только сегодня вернулся оттуда и Триполи тоже такой спокойный, никто не стреляет и слезоточивый газ не применяет и танков городе тоже нет. :)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates